2012. június 9., szombat

A kiegyensúlyozott táplálkozásunk alapja, a reggelink!

Többségünk nem reggelizik, maximum egy pohár kávét, teát vagy kakaót iszik. Kevesen tudják, de a kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozás egyik legfontosabb része a reggeli. A nap ezen étkezése látja el ugyanis a szervezetet a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energiával. Fokozza a teljesítményt, javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. Akkor miért hagyjuk ki mégis?


Az alábbi, egy hétre szóló étrend azt mutatja be, hogyan lehet könnyen, gyorsan és persze változatos, egészséges reggelit készíteni.

1. nap
1 pohár ananászlé
4 dkg natúr gabonapehely
1,25 dl 1,5%-os tej
 
2. nap
1 csésze tea
sajtos szendvics paradicsommal: egy szelet barna kenyér, light margarin, egy szelet óvári sajt, 10 dkg paradicsom
 
3. nap
1 csésze tea vagy tej
4 dkg csokis gabonapehely
1,25 dl 1,5%-os tej
 
4. nap
1 csésze gyümölcstea
édes gabonapehelykása: 3 dl 1,5%-os tej, fél evőkanál búzacsíra, egy evőkanál zabpehely, árpapehely és egy kiskanál mazsola
 
5. nap
tejeskávé: 0,5 dl kávé, 1 dl 1,5%-os tej, kiskanál barnacukor
Pulykamellszendvics zöldségekkel: egy szelet graham kenyér, 1,5 dkg light margarin, 2 szelet pulykamell, egy paprika és egy sárgarépa
 
6. nap
1 pohár frissen facsart narancslé
Sajtkrémes kenyér zabpehellyel: egy szelet barna kenyér, 3 dkg sajt, 1 pohár kefír vagy joghurt, két közepes kiskanál zabpehely, egy kiskanál búzacsíra, fél gerezd fokhagyma
Elkészítés: a sajtot villával összetörjük, és a kefírrel krémesre keverjük. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, és hozzáadjuk a zabpelyhet és a búzacsírát.
Friss saláta: 5 dkg endívia saláta, fél paradicsompaprika, egy paradicsom, kiskanál napraforgó mag, kiskanál olívaolaj, kiskanál friss citromlé, tengeri só
 
7. nap
1 pohár frissen facsart grapefruitlé
Zöldséges tojáslepény kenyérrel: kettő tojás, 2 dl tej, light margarin, egy srágarépa, brokkoli, petrezselyem, barna kenyér, tengeri só
Elkészítés: a vegyes zöldséget apró kockákra vágjuk, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük és serpenyőben forró margarinon átfuttatjuk. Sózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Zsírjára pirítva hozzákeverjük a tejjel felvert tojásokat, és tojáslepényt sütünk. Félbehajtva tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése