A zöld tea fogyasztásának jótékony hatása nem újdonság, többnyire antioxidáns hatású flavonoidtartalmának köszönheti népszerűségét.
Kevesebben tudják, hogy a gyakran csak megszokásból fogyasztott fekete tea legalább annyira jótékony hatással bír.
Miért is érdemes fekete teát választani?
Egy tőről fakadnak
A fekete és zöld tea is a teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül. A különbség nem a tea minőségéből, hanem a feldolgozási folyamat eltérő lépéseiből adódik: a tealevelek leszedését követően, attól függően, hogy milyen típusú tea előállítása a cél, eltérő mértékű kontrollált oxidációt engednek meg - ez az ún. fermentáció, amely a levelek barnulásával jár.
Fekete és zöld tea:
hasonló antioxidáns hatással
A fermentáció során az antioxidáns hatású flavonoidok típusa változik ugyan, de a fekete tea antioxidáns hatása hasonló marad, mint a minimális oxidáción átment zöld teáé.
A tévhitek legfőbb forrása: a koffein
Sokan azért nem isznak fekete teát, mert azt gondolják, koffeintartalma megközelíti a kávéét. Pedig a fekete tea feleannyi koffeint sem tartalmaz, mint a lefőzött kávé, és figyelembe véve a napi koffeinfogyasztás ajánlott felső határát (300 mg), akár napi 6 csészével is megihatunk belőle.
A tea a koffein mellett teanint is tartalmaz, amely kezdeti kutatások szerint segít relaxált, ugyanakkor éber állapotba kerülni egészséges életmód és kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként fogyasztva. (1 csésze, vagyis 200 ml fekete tea kb. 20 mg teanint tartalmaz.)
Természetesen egy csésze tea flavonoid koffein- és teanintartalma többek között függ a filterek áztatásának időtartamától, a víz hőfokától és a filterek mennyiségétől is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése