2012. június 7., csütörtök

Vegyszereket eszünk?!

Szinte minden átlagos élelmiszer tele van vegyszerekkel. Ha nem akarod, hogy a konyhádban a szakácstudomány helyét átvegye a kémia, akkor itt a Bioélelmiszer-útmutatónk és most elkalauzol téged az egészséges ételek világába.


A tartalmas, tápanyagban gazdag étkezés nem oldható meg pusztán rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A legújabb tanulmányok szerint a mindennapi élelmiszereinkben található vegyi anyagok tényleg ártalmasak lehetnek. Lehet, hogy az ellenőrzött öko- és biogazdaságokból származó, úgynevezett organikus termékek jelentik az egyetlen megoldást?



Az organikus élelmiszer

Az organikus élelmiszer azt a terményt jelenti, amelynek termesztése során elkerülték a műtrágya, féreg-, rovar-, baktériumirtó szerek és a génmódosító módszerek használatát. Ha még nem vagy benne biztos, hogy érdemes organikus élelemmel megtölteni az éléskamrádat, íme néhány érdekes tény: egy átlagos alma (még alapos mosás után is) 20-30 féle vegyi adalékanyagot tartalmaz. Egy Egyesült Államokban végzett kutatás kimutatta, hogy a rovarirtó szerek – amelyekkel szinte minden gyümölcsöt és zöldséget bepermeteznek – komoly egészségproblémákat okozhatnak, akár idegkárosodást és daganatos megbetegedéseket is. Az organikus élelmiszerek mellett szól az is, hogy ezeknek a tápanyagtartalma jóval magasabb. Egy nemrég készült szakirodalmi áttekintés szerint az organikus termesztésű gabonák tápértéke akár negyven százalékkal is felülmúlja a hagyományos gabonaterményekét.



Tilos az antibiotikum!

A húsfélék között is jelentős különbségeket fedeztek fel. Ahhoz, hogy a hús- vagy a tejtermékek organikus élelmiszer kategóriájú minősítést kapjanak, szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Csak olyan állatoktól származhatnak, amelyeket élőlényhez méltó módon tartottak és vegyszermentes élelemmel tápláltak, és sem hormonnal, sem antibiotikummal nem kezelték őket. A sz*rvasmarha- és baromfitenyésztésben (tehát a csirke- és pulykatartásban is) alkalmaznak antibiotikumokat, hogy így előzzék meg a zsúfolt ketrecekben jelentkező betegségek elterjedését. Ezek az anyagok növelik az antibiotikumoknak ellenálló baktériumfertőzések kialakulási esélyét az emberi szervezetben, az antibiotikumok túlzott használata végtelenül megerősíti a vírusok ellenálló-képességét  a hagyományos gyógyszeres kezelésekkel szemben. A sz*rvasmarha-állomány nagy része kap növekedés-hormon kezelést, amely úgy felgyorsítja az állatok súlygyarapodását, hogy életük első 14 hónapja alatt 40 kilóról akár 600 kilós súlyt is elérhetnek. Ezek az anyagok felelősek az emberi bőrön jelentkező gyulladásos problémákért és pattanásokért.

Nem olcsó mulatság

Ha vállalkozol rá, hogy tudatosan kerülöd a káros anyagokat a táplálkozásban, akár máris vásárolj egy nagyítót, mert ezentúl rengeteg apróbetűs részt kell átböngészned a csomagolásokon. De megéri! Gondosan ellenőrizd minden kiválasztott élelmiszer összetevőit, és győződj meg arról, hogy valamennyi alapanyag organikus. Nem árt óvatosnak lenni a „kizárólag természetes összetevőket tartalmaz” felirattal sem, mivel ez még nem jelenti azt, hogy a termék organikus minősítésű, tehát hogy megfelel minden, az organikus kategóriához szükséges előírásnak. Az organikus élelmiszerek hátránya, hogy az áruk jóval magasabb, mint a hagyományos termékeké, ezért igyekezz olyan piacokon beszerezni őket, ahol közvetlenül az őstermelőktől vásárolhatsz. Így kedvezőbb áron juthatsz hozzá a kincset érő alapanyagokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése