Tévhitek
Sokan úgy gondolják, hogy a csokievés káros: hizlal, pattanásokat okoz, rontja a fogat, fáj tőle a fejünk. De azt is tudjuk róla, hogy afrodiziákum és depressziócsökkentő szer! A tudósok és a borkedvelők azt mondják, a vörösbor jót tesz, mert a benne található fenolok védelmet nyújtanak egyes szívbetegségek ellen. Kiderült, hogy a csokoládé is tartalmaz antioxidánsokat. Egy 45 grammos tejcsokiba körülbelül ugyanannyi jut a fenolokból, mint másfél deci borba. Az étcsokiban még több antioxidáns van. S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", nem téved, hisz a csoki feniletilamint tartalmaz, amely növeli a vérnyomást és a vércukorszintet.
Háromszáz vegyület
Egy elmélet szerint a csokoládé hatására az agy b-endorfint bocsát ki, és emiatt szeretjük annyira. A csokoládé körülbelül háromszáz ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metlik-xantinokat: koffeint és teobromint. Fiziolófiai szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a tripofán, a feniletilamin, a tiramin és a magnézium. Ezek az anyagok persze sok más élelmiszerben is megtalálhatók, de egyik sem olyan finom, mint a csoki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése