
1. Földimogyorós-mézes „saláta pakolás”
Energiában, ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben és zsírokban is gazdag, magas energiatartalmú, 100 g magbél 2900 kJ-t, 690 kalóriát, 15,6 g fehérjét, 63,5 g zsírt, 8,7 g szénhidrátot, 3,2 g rostot tartalmaz. Számottevő mennyiségű C, B1, B2 vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne. A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkentheted.
Elkészítés: habverővel egy negyed csészényi sűrű természetes mogyoróvajat, két evőkanál almaecettel keverj jól össze. Tegyél hozzá egy evőkanál mézet egy kis vízzel és egy csipetnyi sóval. A salátád nagyon fincsi lesz ettől az öntettől!
2. Balzsamos-kakukkfüves salátaöntet
A kakukkfű az egyik legrégebbi gyógynövény. Belsőleg, teában illóolajai révén elsősorban görcsoldó és fertőtlenítő – "antibiotikus" hatású. Használható még gyomor-bél működési zavarok, étvágytalanság esetén is, a cserzőanyagok és a keserű ízanyagok hatása miatt. A konyhában is hasznos például nehezebben emészthető ételek, saláták, sültek, vadak, növényi ecetek és mártások adaléka.
Elkészítés: Keverj össze két evőkanál balzsamecetet három evőkanál olívaolajjal, tegyél hozzá két teáskanál juharszirupot, egy teáskanálnyi dijoni mustárt és egy csipetnyi kakukkfüvet. Ízlés szerint egy kis sóval ízesítheted még az öntetet. Jól keverj össze mindent, hogy az ízek összeérjenek és már öntheted is rá a salátádra.
3. Bazsalikomos salátaöntet
Elkészítés: Keverj össze a turmixgépben ízlésed szerint egy negyed maroknyi friss bazsalikomot, három evőkanál olívaolajjal, két evőkanál vörösborecettel. Tegyél fél teáskanálnyi cukrot, egy csipet sót és borsot is hozzá! Jó étvágyat a salátához, ettől biztosan felturbózod majd a zöldségek ízét.
4. Tejszínes öntet
Elkészítés: nagyon finom öntetet készíthetsz otthon magadnak gyorsan és egyszerűen olyan összetevőkből, amiket biztosan megtalálsz a konyhádban. Keverj össze fél csészényi sima tejszínt vagy ha nincs otthon akkor natúr joghurtot, három evőkanál friss citromlével. Ha szereted és bírod, tehetsz egy kis chili port is az öntethez. Egy gerezd apróra vágott fokhagymát egy csipetnyi cukorral szórj meg és hagyd állni külön a többi összetevőtől tíz perig egy tálban, hogy fel tudjanak szabadulni belőle a jótékony illóolajok és vitaminok. Ezután mindent keverj össze fakanállal vagy turmixgéppel. Meg fogod szeretni!
Elkészítés: habverővel egy negyed csészényi sűrű természetes mogyoróvajat, két evőkanál almaecettel keverj jól össze. Tegyél hozzá egy evőkanál mézet egy kis vízzel és egy csipetnyi sóval. A salátád nagyon fincsi lesz ettől az öntettől!
2. Balzsamos-kakukkfüves salátaöntet
A kakukkfű az egyik legrégebbi gyógynövény. Belsőleg, teában illóolajai révén elsősorban görcsoldó és fertőtlenítő – "antibiotikus" hatású. Használható még gyomor-bél működési zavarok, étvágytalanság esetén is, a cserzőanyagok és a keserű ízanyagok hatása miatt. A konyhában is hasznos például nehezebben emészthető ételek, saláták, sültek, vadak, növényi ecetek és mártások adaléka.
Elkészítés: Keverj össze két evőkanál balzsamecetet három evőkanál olívaolajjal, tegyél hozzá két teáskanál juharszirupot, egy teáskanálnyi dijoni mustárt és egy csipetnyi kakukkfüvet. Ízlés szerint egy kis sóval ízesítheted még az öntetet. Jól keverj össze mindent, hogy az ízek összeérjenek és már öntheted is rá a salátádra.
3. Bazsalikomos salátaöntet
Elkészítés: Keverj össze a turmixgépben ízlésed szerint egy negyed maroknyi friss bazsalikomot, három evőkanál olívaolajjal, két evőkanál vörösborecettel. Tegyél fél teáskanálnyi cukrot, egy csipet sót és borsot is hozzá! Jó étvágyat a salátához, ettől biztosan felturbózod majd a zöldségek ízét.
4. Tejszínes öntet
Elkészítés: nagyon finom öntetet készíthetsz otthon magadnak gyorsan és egyszerűen olyan összetevőkből, amiket biztosan megtalálsz a konyhádban. Keverj össze fél csészényi sima tejszínt vagy ha nincs otthon akkor natúr joghurtot, három evőkanál friss citromlével. Ha szereted és bírod, tehetsz egy kis chili port is az öntethez. Egy gerezd apróra vágott fokhagymát egy csipetnyi cukorral szórj meg és hagyd állni külön a többi összetevőtől tíz perig egy tálban, hogy fel tudjanak szabadulni belőle a jótékony illóolajok és vitaminok. Ezután mindent keverj össze fakanállal vagy turmixgéppel. Meg fogod szeretni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése